Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Netwerkbijeenkomst

17 september 2019, 18:00 t/m 21:00

Netwerkbijeenkomst van The Midfield

Impressie van de bijeenkomst

Het eerste deel van de bijeenkomst verzorgden Jan de Jonge en Harro Labrujere een interactieve workshop waarin ze hun visie op de rol van de toezichthouder uiteenzetten. De inleiders zijn o.a. auteurs van ‘Nieuw Toezicht’, waarvoor ze ook een website hebben gemaakt. Naar aanleiding van hun ervaringen met Raden van Toezicht hebben ze een kaartspel ontwikkeld, waarin situaties en dilemma’s worden geschetst met opties voor een reactie als toezichthouder.
Hieraan voorafgaand stelden ze zichzelf op zeer persoonlijke wijze voor. Ze schetsten hun afkomst, opvoeding, loopbanen, ingrijpende levenservaringen en het bereiken van een zekere leeftijd, die aanleiding gaven tot zelfreflectie over hun innerlijke en soms verborgen drijfveren. Enerzijds legden ze hiermee uit hoe ze tot hun inzichten waren gekomen in wat ze werkelijk van waarde vinden, en dat dit anders is dan ze eerder in hun levensloop hebben nagestreefd. Voorheen hielden ze zich vaak bezig met groot beleid en verre vergezichten. Nu gaat het steeds vaker over het meer elkaar kennen en persoonlijke overtuigingen en opvattingen laten zien. Anderzijds had dit hen geleerd dat verborgen drijfveren, gewoonten, conventies en invloed van de omgeving zelden op een dergelijk openhartige manier worden uitgesproken en uitgewisseld in organisaties, zo legden ze uit.

Nieuw Toezicht

In hun ontmoetingen met toezichthouders hadden ze gemerkt dat er soms een grote afstand is tussen de waarden van en dynamiek in de raad van toezicht en die van de organisatie en de hierin werkzame medewerkers. In vervolg hierop zijn ze gaan nadenken over toezicht en hiermee aan de slag gegaan. Dat hebben ze Nieuw Toezicht genoemd. Hun perspectief hebben ze verlegd naar waar de organisatie voor staat, waar het echt over gaat. In plaats van piramides en structuren zoeken ze nu in organisaties naar de waarden waarop medewerkers, ook toezicht, zich met elkaar verbinden, waarop ze samen kunnen bouwen. En waaraan wil men dan samen bouwen? In plaats van marketing en kwaliteitsmodellen focussen ze op de bedoeling van organisaties. Bijvoorbeeld in onderwijsorganisaties waar het gaat om onderwijs, leerlingen, ouders. Om dit primaire proces te verbeteren, hebben ze bij diverse scholen inspiratiesessies en allerlei andere evenementen georganiseerd. Het effect was dat medewerkers en leidinggevenden elkaar meer opzoeken, gezamenlijke initiatieven ontplooien, en uiteindelijk leidde dit tot meer instroom. Een van deze organisaties kreeg zelfs een prijs voor de beste werkgever in Twente en de Achterhoek.
Zo maakten ze ruimte voor directie en medewerkers, die ook door velen is gegrepen. Dit gaf veel energie, bevlogenheid en enthousiasme. Alleen de RvT bleef bezig met rapportages en cijfers, met “het uitzoeken van zaken waar niemand wat aan had.” Het gevolg: een bestuurder die na elke vergadering met de RvT zich gefrustreerd voelde, hiervan wakker lag en zelfs wilde stoppen.
De inleiders zijn op zoek gegaan naar wat er aan de hand was. Moeten we het over de onuitgesproken dingen hebben? Wat zijn de verwachtingen, wat is de toegevoegde waarde van de RvT? Hierover hebben ze bijeenkomsten en seminars georganiseerd (o.a. met Marius Buiting), artikelen geschreven (onder meer het artikel dat aan de netwerkleden bij de uitnodiging voor deze bijeenkomst werd toegestuurd) en raden van toezicht begeleid en getraind.
Het gaat volgens hen om drie punten
1. Toezicht is mensenwerk.
2. Systemen en structuren hebben een beperkte rol. Hierin gaat het vaak over organisatie, rollen, governance codes, kaders, expertise en professionaliseringstrajecten. Volgens de inleiders gaat het te weinig over hoe Toezichthouders met elkaar en met de bestuurder omgaan, over beperkingen, angsten, blinde vlekken van de betrokkenen. De onderstroom heeft ermee te maken, groepsdynamiek en irrationele processen. De relatie met een neuropsycholoog heeft geleerd dat de manier waarop we denken en handelen irrationeler is dan we zouden willen. Het blijkt belangrijk om te kijken naar groepsdynamiek, niet alleen in de organisatie maar ook in eigen raad van toezicht. Uit onderzoek blijkt dat soms de onderstroom met strijd en klagen al jaren aan de gang is, maar dit staat niet in rapporten en verslagen.
3. Het belangrijkste is het werken aan een gezond systeem, waarin ook toezichthouders vrij kunnen uitspreken wat ze voelen, vinden.
Hiervoor hebben de inleiders het spel bedacht, bestaande uit 25 kaarten met dilemma’s uit de praktijk. Tijdens de sessie is gespeeld met 5 kaarten.

In drie groepen spelen de aanwezigen het spel. In de terugkoppeling blijkt dat de situaties en kenschetsen van toezichthouders vaak werden herkend. Terugkerend blijkt als belangrijkste inzicht dat de verhoging van het reflectief vermogen van toezichthouders zeer wenselijk is.

Het tweede deel van de avond was het woord aan Arno Geurtsen (NextThinking, Erasmus) die een zeer boeiende praktijkcasus uiteenzette, waarin hij zijn afwegingen en de resultaten van een complex traject met ons deelt. De inhoud van de casus is vertrouwelijk gedeeld, daarom wordt hierover geen impressie weergegeven.

Opsteller: Herman Radstake

Gegevens

Datum:
17 september 2019
Tijd:
18:00 t/m 21:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Organisator

The Midfield
Website:
https://themidfield.nl